•  

    Velbon Sherpa 5470D

    Stativi, monopodi, glave • Beograd • 02.08.2015 • Mladen Mitrinović
  

Velbon Sherpa 5470D

 

0004.jpg

 

 

 

Karakteristike:

 

  • Maksimalna visina: 157.6cm
  • Minimalna visina: 25.5cm
  • Visina sastavljenog stativa: 52.4cm
  • Težina: 1.961kg
  • Četvorodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 26mm
  • Nosivost: 4kg

 

Sherpa 5470D je stativ identičan modelu 5340D, sa jedinom razlikom u vidu glave PH-157Q. Dakle, u pitanju je stativ aluminijumske izrade, veoma čvrst i stabilan. Visina sklopljenog stativa je 52.4cm što ga čini prililno kompaktnim i uz torbu koju dobijamo uz njega lakim za nošenje.

0028.jpg

 

Maksimalna visina stativa iznosi respektabilnih 157.6cm što uz dodatak fotoaparata iznosi neznatno više. Maksimalno deklarisano opterećenje stativa je 4kg, a preporučeno 3kg, mada stativ bez problema može i da izdrži i maksimalno opterećenje.

 

0003.jpg


Minimalnu visinu od 25.5cm koja je idealna za makro fotografisanja dobijamo kada nogare postavimo u najširi ugao i podelimo centralni stub (koji se može i izvući i eventualno korisititi kao mali monopod):

 

0025.jpg

 

Visinu centralnog stuba podešavamo ručno, jednostavnim izvlačenjem a položaj fiksiramo navojem:

 

0007.jpg

 

Nogare su četvorodelne i moguće ih je postaviti u jedan od tri ugla. Prvo osigurač pomerimo u krajnji položaj i približimo nogaru u najširi ugao a zatim postepenim pomeranjem nogare u vertikalnije položaje osigurač se automatski pomera:

 

0008.jpg

 

 

 

0026.jpg

 

Ako posle određenog vremena upotrebe stativa dođe do olabavljenja nogara, tu su navoji uz pomoć kojih ih lako možemo dotegnuti:

 

0012.jpg

 

Segmente nogara fiksiramo plastičnim preklopnicima:

 

0006.jpg

 

Glava stativa je jednostavne kontrukcije sa jednom ručicom za pomeranje u horizontalnoj ravni kao i podešavanje nagiba "napred-nazad", dok za podešavanje bočnog nagiba imamo poseban navoj:

 

0013.jpg

 

0014.jpg

 

Pločica za montiranje fotoaparata ima fiksiran leptir za zavrtanje, a na stativ se montira jednostavno uz pomoć quick-release sistema. Potrebno je samo da pritisnemo aparat u ležište, osigurač se automatski pomeri i fiskira aparat, na kraju samo dodatno pritisnemo ručicu za maksimalnu čvrstinu. Pri skidanju aparata otpustimo ručicu.

 

0015.jpg

 

0017.jpg

 

 

0019.jpg

 

 

Glava je čvrsta, metalne izrade i bez problema drži fotoaparat u svim položajima. 

 

0020.jpg

 

0021.jpg

 

0022.jpg

 

 

Preporučeno opterećenje stativa je 3kg i trebalo bi ga se pridržavati u situacijama kada koristimo fotoaparat pod bočnim nagibom.

 

0023.jpg

 

0024.jpg

 

 

Glavu možemo lako demontirati ako želimo da umesto nje koristimo neku drugu foto ili video glavu:

 

0027.jpg

 

Zaključak koji možemo je dati je sličan kao i kod modela 5430D - stativ je kvalitetan, veoma čvrst,namenjen pre svega naprednim amaterima. Glava PH-157Q sa samom jednom ručicom i podešavanjem bočnog nagiba uz pomoć navoja verovatno neće biti zadovoljavajuća većini profesionalaca ioko sam stativ poseduje većinu karakteristika potrebnih za profesionalnu upotrebu.

  
 
Tekst i slike su ekskluzivno vlasništvo autora testa ali i sajta fotodiskont.rs, a kopiranje, prevođenje ili distribucija dela ili celog testa je strogo zabranjeno bez prethodne pismene saglasnosti kako autora tako i sajta fotodiskont.rs. Tekst i slike su u neobrađenom obliku i preuzeti su sa sajta fotodiskont.rs

Review and images posted on this Web page are the property of fotodiskont.rs.Therefore, this Web page and any of its contents may not be copied, translated or distributed in any manner without the prior written permission of fotodiskont.rs.