•  

    PHOTTIX Strato 4 u 1 model N8

    Dodatna oprema • Beograd • 28.03.2011 • Mladen Mitrinović
  

Phottix Strato


Daljinski radio okidač kako za kompaktne bliceve tako i za studijsku rasvetu. Ovaj model se od ostalih Phottixovih sličnih modela razlikuje po TTL podršci na transmiteru signala što znači da možemo transmiter staviti na foto aparat a na njega blic koji ce da radi u TTL modu a da istovremeno imamo bliceve koji se bežično okidaju u manuelnom modu. Veoma dobra stvar i za svaku pohvalu. Takođe risiver možemo koristiti i kao žičani okidač za fotoaparat. Izrađuje se u verzijama za Canon i Nikon sisteme.

 

U kompletu dobijamo po jedan transmiter i risiver,baterije,kablove za povezivanje kako sa fotoaparatom tako i sa blicem i dva handstrap-a :

Phottix_Strato_01.jpg

Phottix_Strato_02.jpg

Phottix_Strato_03.jpg

 

Vratanca za baterije se nalaze sa zadnje strane; i odašiljač i prijemnik koriste AAA 1,5v baterije;sa zadnje strane prijemnika nalazi se i navoj za stativ:

Phottix_Strato_04.jpg

 

Phottix_Strato_05.jpg

 

Transmiter postavljamo u šinu za blic na fotoaparatu; na njemu se nalate prekidač za izbor jednog od 4 kanala,prekidač za uključivanje i eventualno postavljanje u mod za okidanje svih kanala; taster sa gornje strane za ručno okidanje bliceva:

Phottix_Strato_23.jpg

 

Phottix_Strato_24.jpg

 

Phottix_Strato_26.jpg

 

 

U šinu za blic koja se nalazi sa gornje strane možemo postaviti blic koji će raditi recimo u TTL modu dok će transmiter i dalje okidati bliceve koji su namešteni da rade bežično u M modu. Blic na transmiteru je veoma koristan i kao AF pomoć pri fotografisanju zahvaljujući AF assist lampi,tako da sada i to možemo iskoristiti. 

  Phottix_Strato_22.jpg

 

  Phottix_Strato_25.jpg

 

 

Risiver možemo postaviti na stativ uz pomoć navoja; na njemu se nalaze test dugme,priključci za spajanje sa fotoaparatom radi korišćenja za okidanje (SR),za spajanje sa blicem ako blic želimo držati na stopici (FLASH),priključak za adapter (DC5V), kao i prekidači za uključivanje i izbor kanala:

Phottix_Strato_13.jpg

 

 

Phottix_Strato_07.jpg

 

Phottix_Strato_08.jpg

 

 

Povezivanje sa studijskom blic glavom:

Phottix_Strato_27.jpg

 

 

Risiver spojen žičano sa blicem:

Phottix_Strato_28.jpg

 

Kao što smo već rekli risiver možemo koristiti kao okidač za fotoaparat tako što ga spojimo preko PC Sync priključka,pritisak tastera na risiveru do pola aktivira autofokus dok pritiska do kraja aktivira ekspoziciju; kao žičani okidač risiver možemo koristiti i ugašen kao i bez baterija:

Phottix_Strato_30.jpg

 

Transmiter možemo koristiti za okidanje i bez potrebe da se stavlja u šinu za blic na fotoaparatu,tako da možemo staviti blic u nju a transmiter povezati sa fotoaparatom uz pomoć kabla:

  Phottix_Strato_31.jpg

  Phottix_Strato_32.jpg

 

U praksi se Phottix Stratto pokazuje odlično. Omogućava pouzdano okidanje bliceva a uz to treba napomenuti i kvalitet izrade i korištene plastike koji je na visokom nivou. Takođe šine za bliceve su metalne. Maksimalna brzina sinhronizacije je do 1/250s.

Za praktičnu proveru test smo izveli napolju i isprobali do koje udaljenosti risiver može da primi signal i aktivira blic; zaključak do kojeg smo došli je da je ta udaljenost oko 80m sa baterijama iz kompleta što je i više nego dovoljno:

Phottix_Strato_18.jpg

Phottix_Strato_19.jpg

Phottix_Strato_20.jpg

Phottix_Strato_21.jpg

 

Izuzetno kvalitetni radio okidači za bliceve koji zaslužuju svoje mesto u svakoj foto torbi. Kvalitetna izrada i pouzdanost u radu su najbitnije karakteristike. Zahvaljujući radio okidačima fotografi mogu bliceve koristiti bežično u praktično svim situacijama.

 

  
 
Tekst i slike su ekskluzivno vlasništvo autora testa ali i sajta fotodiskont.rs, a kopiranje, prevođenje ili distribucija dela ili celog testa je strogo zabranjeno bez prethodne pismene saglasnosti kako autora tako i sajta fotodiskont.rs. Tekst i slike su u neobrađenom obliku i preuzeti su sa sajta fotodiskont.rs

Review and images posted on this Web page are the property of fotodiskont.rs.Therefore, this Web page and any of its contents may not be copied, translated or distributed in any manner without the prior written permission of fotodiskont.rs.