•  

    Canon EOS 7D Mark II

    DSLR foto aparati • Beograd • 19.08.2015 • Dragan Stanojević i Tamara Martinović
  

Uvod

 

TIMELINE

Ako želite da javnosti privučete pažnju, da je naterate da o nečemu priča, ponudite joj nešto neočekivano. Ovaj recept najčešće pali. Ali, kako bi bilo da nakon niza godina „neočekivanog“, konačno dobijemo nešto očekivano, bez dvojbe naprednije od prethodnog? Ovo pitanje je neko postavio menadžmentu najveće kompanije u foto branši, a kao rezultat rada na „očekivanom“, dobili smo novog šampiona akcione fotografije APS-C formata i možda prvi APS-C novijeg doba u pro kategoriji – Canon EOS 7D Mark II!

Mark II oznaka u Canon nomenklaturi označava nedvosmislenu vezu sa prethodnom generacijom. Canon EOS 7D je svojevremeno bio prava bomba u svetu najozbiljnijih APS-C DSLR-ova, koji je ostao bez pravog odgovora konkurencije, praktično u nedogled. Bilo je nekih pokušaja, manje ili više uspešnih, ali su svi oni gravitirali van kategorije kojoj je pripadao stari 7D. Budući da je stari model zabeležio istinski fantastične prodajne rezultate i definitivno zaslužio renome koji ga prati, bilo je za očekivati da Canon ubrzo nastavi rad na nasledniku. Ipak, to se nije desilo. Već smo u nekoliko navrata poslednjih godina očekivali da je naslednik EOS-a 7D tu, iza ugla, ali njegova pojava bi iznova i iznova izostajala. Ovaj put dileme nema – novi aparat je pred nama, a spisak novina je takav da će malo koga ostaviti ravnodušnim. Baš kao i u slučaju slavnog prethodnika, Canon nije štedeo na unapređenju osnovnih podsistema, pa se 7D Mark II takođe može pohvaliti unikatnim osobinama, koje ne poseduju čak ni top modeli najvećih proizvođača!

Uprkos jasnoj tvrdnji da se radi o novom CMOS senzoru (u odnosu na EOS 70D), skloni smo da s razlogom sumnjamo u to, jer tehnologija proizvodnje jednostavno nije promenjena. Možda u ovoj činjenici stoji i razlog za veoma darežljiv spisak tehničkih karakteristika, koje Canon EOS 7D Mark II izdižu veoma visoko na lestvici funkcionalno maksimalno opremljenih tela. Možda je, u nastojanju da zadrži svoju korisničku bazu, Canon uvideo dobar razlog za unapređenje popularnog APS-C-a, jer je na taj način moguće odvratiti barem deo nezadovoljnih od prelaska na suparnički tabor. Poznata je činjenica da je Canon poslednjih godina veoma malo uradio na tehnologiji iza CMOS senzora, dok je glavni konkurent na tom polju (Sony), tržištu darovao daleko najpoželjniji proizvod, koji se odlikuje i vrhunskim nivoom detalja, ali i izuzetnim dinamičkim rasponom.

Sa tranzicijom EOS-1Dx serije na 35mm umesto ranije usvojenog APS-H (1.3x krop) formata, Canon je napravio dovoljno prostora da nasledniku prvobitnog 7D obezbedi mogućnost unapređenja bez ugrožavanja top modela iz iste kuće. I dok iz konkurentskog tabora već jako dugo nismo videli pravog naslednika D300 (ne računajući Nikon D300s, koji se ne može nazvati novim aparatom), Canon je ipak odlučio da igru nastavi sam. Možda je to, doduše, odlična taktika za odvlačenje pažnje od tehnološke dominacije kojom direktni konkurent napada u poslednje vreme. A možda je ipak u pitanju osluškivanje potreba tržišta? Canon nas je tokom godina unazad, potpuno odvikao od ovakve prakse. Simbolika je i u tom slučaju veoma jaka, jer je poslednje Canon telo koje je nastalo kao plod želja zainteresovanog auditorijuma, bilo upravo Canon EOS 7D.

UvodSPECIFIKACIJE

Mnogo je godina prošlo od predstavljanja prvog izdanka ove klase, ali ipak je interesantno videti koliko je stara „sedmica“ i danas konkurentna svojim specifikacijama:

Uvod
Tehničke karakteristike: Canon EOS 7D Mark II u poređenju sa 7D

Velika vremenska distanca u odnosu na prvi model ove kategorije EOS linije, učinila je da dva modela međusobno dele veoma mali broj zajedničkih osobina. Istina, za razliku od nekih drugih slučajeva, ime ovaj put nepogrešivo ukazuje na to da se definitivno radi o nasledniku čuvenog Canon APS-C-a, modela 7D. EOS 7D Mark II je korak napred iz mnogo razloga. Međutim, možda bi njegov glavni problem mogao biti relativno stidljiv napredak u smeru koji je predmet mnogih kontroverzi, kada je Canon Inc. u pitanju. Pogađate, radi se o senzoru. Senzor jeste napredniji u odnosu na toliko dugo eksploatisani CMOS od 18MP. Ipak, njegov napredak nije ušao u korak sa unapređenjima koja su promovisali neku drugi proizvođači, a pre svih Sony. I dok bi se oko senzora mogla voditi polemika po pitanju ponuđenog, svi drugi podsistemi novog aparata prosto plene svojim osobinama. Novi i jedan od najnaprednijih autofokusnih sistema današnjice, rafal koji je bio predmet požude mnogih akcionih fotografa sa manjim budžetom, bafer koji će se postarati da svaka scena bude propisno ispraćena... a tu su i neke novine koje svoju praktičnost pokazuju tek prilikom prvog susreta. U par rečenica je nemoguće obuhvatiti sve što novi aparat nudi u odnosu na prethodnika, pa zato – krenimo redom!


PAKOVANJE

Tipično Canon pakovanje, dostupno je u dve verzije kitova (EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM i EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM), a moguće je kupiti i varijantu tela bez objektiva. Izgled je prepoznatljiv:

Uvod
Canon EOS 7D Mark II, sadržaj osnovnog „body only“ pakovanja


U „body only“ pakovanju, koje smo i mi imali na testu, pored aparata i poklopca bajoneta, nalaze se još i: LP-E6N Li-Ion baterija sa zaštitnim poklopcem, LC-E6 punjač baterije (odnosno LC-E6E verzija sa kablom, kao na slici), široki kaiš za rame, USB 3.0 kabl i zaštitni nosač za isti, osnovno korisničko uputstvo u štampanom obliku i dva DVD-a od kojih jedan sadrži prateći softver, a drugi uputstva za aparat aplikacije u elektronskom obliku. Prateći softver se isporučuje u verzijama za Windows i MacOS sisteme, a osim poznatog Digital Photo Professional RAW konvertora, sadrži i EOS Utility alatku za kontrolu aparata putem kabla ili bežično i prenos snimaka na računar, Picture Style Editor, kojim se kolorni stilovi mogu podešavati po volji, Image Browser EX, za pregled i osnovnu katalogizaciju snimaka i Map Utility, pomoću kojeg se lokacije snimaka mogu pregledati na mapi, za snimke koji su nastali u trenutku kada je GPS prijem bio uključen.
  
 
Tekst i slike su ekskluzivno vlasništvo autora testa ali i sajta pcfoto.biz, a kopiranje, prevođenje ili distribucija dela ili celog testa je strogo zabranjeno bez prethodne pismene saglasnosti kako autora tako i sajta pcfoto.biz. Tekst i slike su u neobrađenom obliku i preuzeti su sa sajta pcfoto.biz.

Review and images posted on this Web page are the property of pcfoto.biz.Therefore, this Web page and any of its contents may not be copied, translated or distributed in any manner without the prior written permission of pcfoto.biz.